keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Digitaalinen elämämme

Viimeisen 13 vuoden aikana teknologian eteenpäinkulku on ollut hurjaa. Otan vertailukohdaksi vanhan Anttilan kuvaston jonka löysin vuodelta 2000. Siinä kameroissa oli filmiä, televisiot putkitelevisioita, tallenteita  katsottiin VHS:ltä ja valikoimassa ei ollut yhtään kännykkää. Toisin on nyt: Viihde-elektroniikan osasto on kasvanut räjähdysmäisesti ja kaikki laitteet ovat enemmän tai vähemmän tietokoneita. Ja osa tämän kolmentoista vuoden aikana tulleista keksinnöistä ovat nekin jo muuttuneet fossiilisiksi.

Digikuvaus yksinään on hyvä kysymys ollaanko menty parempaan suuntaan? Sen sijaan että tekisimme kameralla otetuista kuvista "ihan oikeita valokuvia" albumiin selattavaksi, kuvat lojuvat tietokoneiden, kameroitten ja puhelimien massamuistissa. Ja sitten koko ajan ollaan ns. pelko persuksissa että tulee se kiintolevyrikko ja siinä meni sitten viimeisen kymmenen vuoden muistot sen siliän tien. Sitten vielä keksittiin valokuvatulostimet jotka allekirjoittaneen mielestä ovat yksi tietotekniikan ajan suurista turhakkeista. Sillä investoinnilla (tulostin+musteet+valokuvapaperi) tekisi melkoisen nivaskan niitä "oikeita" valokuvia perinteiseen tapaan. Digikuvaus lopetti myös monen yrittäjän leivän.

Entäpä matkapuhelimet? Sellainen keksintö kuin näppäimistö alkaa olemaan historiaa ja soittaminen/tekstiviestien lähettäminen enemmänkin sivutuote kapulan ominaisuuksissa. Matkapuhelinten ostajalle merkittäviä asioita ovat käyttöjärjestelmä, prosessori, muistin määrä, näytön koko ja sovellusvalikoima.

Neliydinprosessorilla varustetulla matkapuhelimella voit katsoa HD -tason kuvaa ja sopivalla sovelluksella pitää vaikka suolen toiminnasta tarkkaa päiväkirjaa, jonka voit jakaa kavereittesi kanssa haluamassasi sosiaalisessa mediassa. Automaattisesti tietenkin. Matkapuhelimen kaveriksi voit hankkia myös tabletin, jolla sitten voit tehdä "vielä enemmän" kuin kännykällä (vaikka ominaisuudet ovat periaatteessa samat). Mutta todella moni tablettitietokoneen käyttäjä on kyllä myöntänyt että laite on enemmän viihteellinen kuin hyödyllinen esim. työntekemiseen. Kosketusnäyttö ei allekirjoittaneenkaan mielestä korvaa näppäimistöä. Sori vaan.

Musiikin, tv-ohjelmien ja datan tallennus on myös muuttunut radikaalisti. Myös huonompaan suuntaan. Sellainen keksintö kuin kasetti - joko C  tai VHS, olivat niin yksinkertaisia että niitä osasivat kaikki käyttää. Toki kiintolevy on esim. digiboxissa verraton keksintö, mutta miten nyt lainaat kaverille eilisen tallentamasi elokuvan? Tai siirrät sen omaan kirjastoosi DVD:lle? Vastaus on: huomattavasti työläämmin. Myönnettävä on kuitenkin se, että nykyiset tallennusmediat ovat luotettavampia kuin kasetit. Ehkä. Varmuuskopio kaikesta on paikallaan...

Summa summarum: Teknologian nopea kehitys on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia arkipäivään, mutta ei välttämättä helpottanut aiempaa arkea. Tämän päivän teknologia myös vastaa toiminnallisuuksien lisäksi keinotekoisiin tarpeisiin, teknologia on myös statuksen mitta. Mun pädi on parempi kun sun, mulla on silitysraudassakin enemmän muistia kun sun puhelimessa. En tiedä tekeekö kehittynyt tekniikka meistä onnellisempia tai merkittävämpiä henkilöitä, mutta yhdestä asiasta olen varma mitä tästä syntyy. Jätettä.






2 kommenttia:

  1. Jep ystäväiseni. Tätä luin matkalla töihin junassa. Kädessä samsung note järjetön ruutu, valikkoja ja sovelluksia niin että pää sekoaa mutta orjallisesti tätä kannan. Jep musiikit ja kuvat tässä laitteessa. Todellakin jos nyt menisi rikki menisi mukana ainakin 2 vuotta elämästä.. hyvä tuo sun kirjoitus.. pitäisi syvä luotaa se bacardi kolan voimalla;)
    T:Joni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun täytyis nyt vähintään ottaa bacardikolan lisäksi varmuuskopio :)

      Poista