tiistai 19. maaliskuuta 2013

Windows 8 kokemuksia


Kuluneella viikolla otin ensikosketuksen Windows 8:n, sellaisessa koneessa jossa se oli ainoa käyttöjärjestelmä. Consumer Previewiä kyllä testailin Virtualboxissa ja kuten monet muutkin - pidin sitä kamalana käyttöjärjestelmänä. Epämiellyttävä totuus on kuitenkin se, että jos nyt ostat kaupan hyllyltä uuden koneen - siinä on 90% varmuudella W8. Joten karkuun juoksemisen aika lienee ohi, on kohdattava faktat.

Kokemus W8:n kanssa oli hyvin hämmentävä. Perusasioiden kuten ohjauspaneelin tai tietokoneen ominaisuuksien löytäminen oli vaikka kuinka monen klikkauksen päässä. Internet Explorer ei suostunut aluksi aukeamaan lainkaan ja kun se lopulta aukesi niin voi veljet että osasikin olla kummallinen käyttöliittymä. Tietyt sovellukset sammutetaan raahaamalla alaspäin. Koneen ehkä onnistuu sammuttamaan jos osaa söhöttää hiiren ensin oikeaan paikkaan, avaa valikon, jonka alta valikon ja viimeisestä valikosta sitten voi valita.... Öh.

Sitten on Modern Ui ja on työpöytä. Jotkut sovellukset aukeavat MUin päällä ja toiset taas työpöydällä.. Perustyöpöytä, ikkunat ja kuvakkeet ovat kuin W7:ssä tai Vistassa. Käynnistä - valikko on historiaa ja tilalla on kasa legopalikoita. Microsoftin palikat näyttävät hienoilta, mutta jos asennat kolmannen osapuolen sovelluksen sen palikka ei olekaan ihan niin tyylikäs. Suurin pettymys W8:ssa on se, että käyttöjärjestelmä on muutoin kuin W7, mutta tuolla MUi:lla on tehty perustoiminnot todella hankalaksi.

En oikeasti tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa.

Jos Windows 8 olisi auto, se toimisi näin: Etuovi on hitsattu kiinni. Saranat ja kahva kyllä löytyvät, mutta autoon on pakko mennä ikkunan kautta. Sammuttaaksesi auton sinun täytyy ensin avata hanskalokero, laskea kuskinpuoleinen aurinkolippa jonka jälkeen virtalukko avaimineen tulee esille. Sen jälkeen saat päättää sammutatko, käynnistätkö uudelleen vai laitatko auton lepotilaan (käymään vaan kahdella pytyllä). Voi myös olla että sammutusyrityksestä huolimatta auto jää käymään ja joudut repimään polttoainetankin irti jotta mokoma rakkine sammuisi.

Microsoft otti W8:n myötä käyttöön Secure Bootin, jossa UEFI bios ja käyttöjärjestelmä neuvottelee keskenään avainparien avulla, estääkseen tietynlaisten haittaohjelmien asentumisen koneelle. Tällä tempauksella saatiin aikaiseksi ennenkaikkea se, että muiden käyttöjärjestelmien asentaminen uusiin tietokoneisiin tehtiin hankalaksi tai jopa mahdottomaksi. Muun käyttöjärjestelmän kuin W8:n asentaminen saattaa rikkoa koko koneen. Lue: Myös aiempien Windowsien. Mutta ratkaisujakin on onneksi saatu aikaiseksi.

Summa summarum: Tietokoneen käyttäjät laitetaan koetukselle ja pakko on opetella uutta jos aiot pärjätä. Modern Ui ei kuitenkaan ole yksin hämmentämässä pakkaa. Linuxissa Unity ja Gnome3 ovat kokeneet samanlaista kritiikkiä. Mutta se mikä Linuxissa on (tässäkin) paremmin - ei ole pakko käyttää edellämainittuja työpöytäympäristöjä. MS:n toimintapolitiikka on tylysti "tämä tai ei mitään" ja "tämä" myydään sinulle joka tapauksessa, halusit sitä tai et.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti